Σελίδες

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

4 Οκτωβρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων...



Η αγάπη δεν είναι προνόμιο των ανθρώπων, μόνο...
Όλα τα έμβια όντα μετέχουμε σ' αυτήν... και όλοι είμαστε μέρη του ίδιου σύμπαντος... που έχει τα δικά του μυστικά κανάλια επικοινωνίας... μέσα από την αγάπη των πλασμάτων του...

Εχουν περάσει 78 ολόκληρα χρόνια από τότε που η 4η Οκτωβρίου ορίστηκε Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σε ένα οικολογικό συνέδριο στη Φλωρεντία.

Τα ζώα μπορεί να απέκτησαν τη δική τους ημέρα, όχι όμως τα αναφαίρετα δικαιώματά τους στη ζωή και την ελευθερία... Ακόμη και αν υπάρχουν άνθρωποι -περισσότεροι από ποτέ- που παλεύουν για να γίνουν η δική τους φωνή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Φέτος αρκούν δυο ιστορίες... από δύο αδέσποτους σκύλους και έναν πρώην αδέσποτο γάτο. Μαθήματα ζωής από τρία πλάσματα -σαν αυτά που προσπερνάμε στους δρόμους- και τα οποία μπορεί να μην έχουν φωνή, αλλά «μιλάνε». Φτάνει να θέλουμε να τα... ακούσουμε!

Ο Μαξ και η Ευλαμπία

Δεν μπορούν λεπτό χωριστά

Γνωρίστηκαν τον χειμώνα του 2008 στην Οία της Σαντορίνης και από τότε παραμένουν αχώριστοι, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία της... Λαίδης και του Αλήτη δεν είναι μόνο στα παραμύθια.
Ο Μαξ και η Ευλαμπία ένωσαν τις αδέσποτες ζωές τους χάρη σε μια ζωόφιλη, την Αννα Παπανικολάου, και από τότε «δεν μπορούν λεπτό χωριστά».
Το εγχείρημα της Αννας να γνωρίσει στην Ευλαμπία τον Μαξ για να την κάνει να φάει, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και κάπως έτσι ξεκίνησε ένας έρωτας μεγάλος, μια ανιδιοτελής αληθινή αγάπη.
Η Ευλαμπία εγκαταλείφθηκε σε ηλικία περίπου πέντε μηνών, σε ένα πάρκινγκ. Ηταν περιποιημένη και απίστευτα φοβισμένη. Τόσο πολύ που δεν κουνήθηκε από το σημείο που την εγκατέλειψαν για 10 ολόκληρες ημέρες. Ισως περίμενε να πάνε να την ξαναπάρουν, ίσως το σκυλίσιο της μυαλό δεν μπορούσε να πιστέψει ότι την εγκατέλειψαν... Δεν έτρωγε, δεν έπινε νερό, δεν κουνιόταν. Μέχρι που συνάντησε τον Μαξ. Τον επίσης αδέσποτο συνομήλικο σκυλάκο που την έκανε να εμπιστευθεί και πάλι τους ανθρώπους και της έδωσε ζωή.
Υπό τις καθοδηγήσεις του Μαξ, η Ευλαμπία έμαθε όλα τα σημεία του χωριού στα οποία υπήρχε νερό και φαγητό, ενώ -όπως λέει στην «Ε» η Αννα Παπανικολάου- «όποιος έκανε το λάθος να τα βάλει με την Ευλαμπία έβρισκε τον μπελά του από τον Μαξ».
Ο Μαξ και η Ευλαμπία από τότε παραμένουν αχώριστοι. Κοιμούνται μαζί, γυρίζουν μαζί και ψάχνουν σπίτι μαζί· μια οικογένεια που θα τους αγαπήσει περισσότερο από όσο αγαπιούνται μεταξύ τους και δεν θα σκεφτεί να τους χωρίσει ποτέ. Ούτε καν για να τους πάει στον κτηνίατρο... Το αξίζουν!
Ο Χουζούρης

Εσωσε το σπίτι από πυρκαγιά

«Γάτος ειδοποίησε το 100, όταν ο άνθρωπός του έπεσε από την αναπηρική του καρέκλα. Εκπληκτοι οι αστυνομικοί, που έφτασαν για βοήθεια, βρήκαν τον γάτο ξαπλωμένο στο πάτωμα δίπλα στο τηλέφωνο»... Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό.
Και δεν είναι το μόνο... Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου τετράποδοι πρωταγωνιστές -φάτσας ή ράτσας- σώζουν από τα χειρότερα τις δίποδες οικογένειές τους.
Η περίπτωση του αδέσποτου σκυλάκου, που θυσιάστηκε και έπεσε νεκρός από τη σφαίρα επίδοξων ληστών, για να σώσει τον περιπτερά που τον φρόντιζε, στο Μοσχάτο, πριν από λίγο καιρό είναι η μία. Η περίπτωση του Χουζούρη, του γλυκύτατου τρυφερού -πρώην αδέσποτου- γατούλη, που μάζεψε η Βικτωρία Μουτζουρίδου από τη Φολέγανδρο είναι ακόμη μία.
Ο μαύρος γατούλης, που ζει με ακόμη τέσσερα πρώην αδέσποτα γατιά, έσωσε το σπίτι του από βέβαιη πυρκαγιά. Οταν η σακούλα με την ξηρά τροφή άρπαξε φωτιά από την κεραμική εστία της κουζίνας, ο Χουζούρης έτρεξε στο τζάμι και άρχισε να γρατζουνά τη γυάλινη πόρτα με μανία, νιαουρίζοντας ανήσυχος για να ειδοποιήσει τη Βικτωρία. Και κάπως έτσι έσωσε το σπίτι του.
Ο πανέμορφος γάτος δεν είναι απλά ένας «κυριαρχικός, ανεξάρτητος τετράποδος με έντονη προσωπικότητα και χαρακτήρα, τρυφερός μόνο τις στιγμές που εκείνος θέλει», όπως μας περιέγραψε η Βικτωρία, είναι ένας τέλειος συγκάτοικος, ένα εξαιρετικό πλάσμα που ξέρει να επιστρέφει απλόχερα και την αγάπη που παίρνει και το ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: