Σελίδες

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

«πας μη ΠΑΣΟΚΟΣ βάρβαρος»

SOS ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΙΑ ΑΙΜΑ SOS ΜΠΕΙΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ SOS

«πας μη ΠΑΣΟΚΟΣ βάρβαρος»

Ονομασία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Αρχαίους ΠΑΣΟΚΟΥΣ και αργότερα απο τους Μεσσαιωνικούς ΠΑΣΟΚΟΥΣ ως εθνογραφική ή γεωγραφική ένδειξη, με την οποία, μέχρι τον 5ο π.Χ. αιώνα, χαρακτήριζαν όλους εκείνους που δεν ήταν ΠΑΣΟΚΟΙ, τους αλλοδαπούς. Καταδεικνύει ενα λαό με έντονο συναίσθημα της διαφορετικότητάς του από τους μη ανήκωντες σε αυτόν. Ανάλογη χρήση έχει η λέξη γκουγίμ (εθνικοί) από τους Εβραίους.

Η ετυμολογία της δηλώνει αυτόν που λέει «βαρ-βαρ», αυτόν δηλαδή που για τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ μιλάει ακατάληπτα, ακατανόητα.

Από τον 5ο αιώνα και μετά, η λέξη άρχισε να χρησιμοποιείται και με χαρακτήρα μειωτικό έναντι όλων εκείνων που δεν ήταν ΠΑΣΟΚΟΙ, αποκτώντας πλέον μία σειρά από σημασίες, και μπορούσε να σημαίνει κατά περίπτωση, τον διανοητικά κατώτερο, τον κτηνώδη, τον άνθρωπο που ρέπει προς την υποταγή. Άλλωστε, ο Ισοκράτης προτρέπει το ΠΑΓΚΑΛΟ να κυριεύσει τους βάρβαρους του Βορρά, που εκ φύσεως είναι δουλικά γένη, ενώ ο Αριστοτέλης λέει πως οι ΠΑΣΟΚΟΙ είναι πλασμένοι να άρχουν και οι ΜΗ ΠΑΣΟΚΟΙ να άρχονται.

Στην γνωστή έκφραση «πας μη ΠΑΣΟΚΟΣ βάρβαρος», περικλείεται και η εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων για τα διανοητικά τους επιτεύγματα. Μια υπερηφάνεια που συνήθιζε να υπογραμμίζει και ο Μέγας ΠΑΓΚΑΛΟΣ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Με την αναθηματική επιγραφή «ΠΑΓΚΑΛΟΣ Φιλίππου και οι Έλληνες πλην ΠΑΣΟΚΩΝ από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων», έστειλε στην Αθήνα 300 περσικές πανοπλίες παρουσιάζοντας τη νίκη του Γρανικού, ως νίκη του πανελληνίου σοσιαλιστικού κινήματος εναντίον των βαρβάρων. Την έκφραση τη συναντάμε και στη Μεσαιωνική Ελληνική γραμματεία. Στο ιστορικό πόνημά χαρακτηρίζει τους μη ελληνόφωνους (ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, κτλ) ως βαρβάρους. Η χρήση είναι περισσότερο από λόγιος αττικισμός καθώς απαντάται και σε πολλά άλλα κέίμενα της εποχής και μεταγενέστερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες χαρακτήριζαν και τη ζωή έξω από την Πόλη-κράτος ΠΑΣΟΚ ως ημιβάρβαρη, εννοώντας ότι στα χωριά έλειπε η συγκεντρωτική και συντονισμένη πολιτική ζωή που ήταν απαραίτητη για μια ευτυχισμένη και ορθολογική ύπαρξη.

5 σχόλια:

marianaonice είπε...

Χαχαχαχαχαχα!!
Ωραίος ο παραλληλισμός σου!!!!
Πόλη - κράτος - ΠΑΣΟΚ!!

Ας ξεπεζέψουν από το άλογο και να πιάσουν δουλειά, γιατί πλέον δεν θα ανεχτούμε καμία τους αλλαζονική συμπεριφορά!
Γιατί αυτή μας έκαψε και μας έριξε στα νύχια των ...γαλάζιων βαρβάρων!!!

Aνεμος είπε...

αμα νομιζουν μαριαννα οτι θα τους ξαναψηφισουμε με κλειστα τα ματια ειναι γελασμενοι δεν προτεινουν μεχρι στιγμης τιποτα για την κριση ..τον παγκαλο το αδεσποτο σκυλι ξαποστειλαν να κανει πολεμο στο ΚΚΕ AYTO TO MHNYMA NA ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ....ΛΟΓΩ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΕΠΕΣΑΝ τους συμπαθουμε αλλα δεν τους χαριζομαστε........ΠΑΣ ΜΗ ΠΑΣΟΚΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ??ΡΕ ΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑ..........ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ...οτι κοροιδευεται την νδ για τα γαλαζια δικα μας παιδια κανετε και εσεις??

Γκιωνης είπε...

. Ο Σοσιαλισμός δεν είναι ιδιοκτησία τού ΠΑΣΟΚ.
. Όμως όσο δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ ο Σοσιαλισμός τόσο δεν ανήκει ούτε στο ΚΚΕ ούτε στο Σύρριζα ούτε πουθενά.
. Επομένως δεν έχουν χαρακτηριστεί από κανέναν τού ΠΑΣΟΚ βάρβαροι όλοι οι άλλοι πλήν ΠΑΣΟΚ.
Αδικείς λοιπόν τον εαυτό σου και το blog σου με αυτήν την αυθαίρετη ερμηνεία.
. Είναι αυτονόητο και το γνωρίζεις, οτι με το δίλημμα "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" ούτε χαρακτηρίζονται οι οπαδοί τής Ν. Δ. όπως φωνάζει ο Μπούλης για να τούς συσπειρώσει, ούτε αυτοανακηρύσσονται Σοσιαλιστές όσοι τυχόν ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.
. Μπήκε ένα θέμα που αφορά στις Ευρωεκλογές και τί είδους Ευρώπη θά θέλαμε ! Και επι πλέον, δεν έχε μονοσήμαντη απάντηση που δείχνει ΠΑΣΟΚ. Στην απάντηση "Σοσιαλισμός" μπορεί να είναι και άλλοι μέσα, αντίθετα με τη Σκέψη και Πρακτική τών ορθόδοξων Μόνων κατόχων τής Μόνης Αλήθειας !
. Τα υπόλοιπα είναι, και λυπάμαι, κακή κουβέντα καφενείου, και δεν σού ταιριάζει. Έχεις κατά καιρούς υπέροχα σχόλια...τί έπαθες τώρα ;

marianaonice είπε...

@Γκιώνη
Στόχος της ανάρτησης αυτής είναι να μπουν τα πράγματα στη θέση τους!
Το δίλημμα "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" όταν λέγεται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχει και την έννοια ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το πλέον ικανό κόμμα για να φέρει το σοσιαλισμό σ' αυτή τη Χώρα.
Νομίζω λοιπόν ότι ο @Ανεμος θέλει να προσγειώσει τους υπεραισιόδοξους ΠΑΣΟΚΟΥΣ ότι μπορούν να επαγγέλλονται το σοσιαλισμό, τη στιγμή που και αυτοί τα τελευταία χρόνια της εξουσίας τους, κατέλυσαν κάθε έννοια του σοσιαλισμού και έφεραν τη φαυλοκρατία που είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν στην εξουσία οι κατ' εξοχήν για μένα πολέμιοι του σοσιαλισμού!! Και η ευθύνη των ΠΑΣΟΚΩΝ ...σοσιαλιστών σ' αυτό είναι πολύ μεγάλη!!
Επομένως κατά τη γνώμη μου καλά κάνει ο Άνεμος και επισημαίνει κάποια πράγματα, που είναι εμφανή αν διαβάσεις και το παραπάνω σχόλιό του!!

Το βέβαιο πάντως είναι αυτό που λέει:
ΛΟΓΩ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΕΠΕΣΑΝ τους συμπαθούμε αλλα δεν τους χαριζόμαστε.......γιατί πολλά πάθαμε από το πισωγύρισμα αυτό της τελευταίας πενταετίας!!
Δεν μας έμειναν πλέον περιθώρια ανοχής!

Aνεμος είπε...

φιλε μου ειναι ενα σαρκαστικο κειεμενο γιατι δεν χαριζομε σε κανενα..ενα προοδευτικο κομμα,αντι να προτεινει λυσεις για τον λαο,παιζει το παιχνιδι των εντυπωσεων της ΝΔ αντιτασοντας τα παπαγαλακια,με το συνθημα η σοσιολισμος η βαρβαροτητα..δεν χαριζομε σε κανενα η θα βαλουν μυαλο η θα πεσουν και αυτοι..ο λαος με αφορα