Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Δύο αντιθετικές εικόνες


Πληθωρισμός πάνω από 4%, βενζίνη ως και 1,40 ευρώ, ανατιμήσεις τροφίμων ως 16%, αυξήσεις στα μέσα μεταφοράς ως και 150%, έκρηξη των πλειστηριασμών που προβλέπεται το 2011 να αγγίξουν τις 250.000. Και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Αριθμοί που απλά πιστοποιούν αυτό το οποίο βιώνει με το πλέον δραματικό τρόπο κάθε ελληνικό νοικοκυριό το τελευταίο διάστημα. Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις, το όργιο κερδοσκοπίας έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα. Κι όλα αυτά με πρόσχημα την άνοδο του πετρελαίου, που αγγίζει τα 120 δολάρια το βαρέλι. Και λέμε πρόσχημα γιατί στην ουσία δεν πρόκειται για τίποτα άλλο πέρα από το παιχνίδι των κερδοσκόπων που τζογάρουν πάνω στην τιμή του πετρελαίου και των τροφίμων, ανεβοκατεβάζουν τις τιμές, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ζημιές τους από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, η ανατίναξη της γεωργικής παραγωγής, ο έλεγχος του κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης από μια χούφτα πολυεθνικές του γεωργικού και επισιτιστικού τομέα έχουν τινάξει τις τιμές των βασικών αγαθών στα ύψη.

Αϊτή-Αίγυπτος-Σενεγάλη: τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά μας…


Οι ίδιοι μηχανισμοί, που ευθύνονται για όλη αυτή την ακρίβεια, ξαναφέρνουν την πείνα στον πλανήτη στις αρχές του 21ου αιώνα. Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός της γης, υποσιτίζεται. Κάθε μέρα 18.000 άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από την πείνα. Σε περισσότερες από τριάντα χώρες του κόσμου, από το Μεξικό ως το Πακιστάν και από το Ουζμπεκιστάν ως την Αϊτή, έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις και κινητοποιήσεις για το αυτονόητο: για το ψωμί. Μόνο το 2007 οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν κατά 65%, των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 80%. Στο α΄ τρίμηνο του 2008 η τιμή του ρυζιού διπλασιάστηκε. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η γη μπορεί να εξασφαλίσει τροφή δυόμισι φορές παραπάνω από το σημερινό πληθυσμό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του παραλογισμού αλλά και του γενοκτονικού χαρακτήρα του νεοφιλελευθερισμού. Είναι η σφραγίδα της αδικίας, της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του πλανήτη από τους οικονομικά ισχυρούς.

Δύο αντιθετικές εικόνες

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, την ίδια στιγμή που οι μισθοί εξανεμίζονται προτού φτάσει το μέσο του μήνα και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά οδηγούνται στην απόγνωση, η κερδοφορία των οικονομικά ισχυρών συνεχίζεται με ολοένα και πιο αυξανόμενους ρυθμούς. Ενδεικτικά, μόνο οι τράπεζες στη χώρα ανακοίνωσαν για το 2007 κέρδη αυξημένα κατά 78% (!) σε σχέση με το 2006.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

This is a nice blog. I like it!

Ανώνυμος είπε...

Concentrate to the things that could give information to the people.

maria maltezou είπε...

ουφ στεναχωρήθηκα .....!

Aνεμος είπε...

μαρια δυστυχώς πρεπει να βλέπουμε την αλήθεια και όχι να γυρνάμε αλλού το βλέμα μας φτάνει ποιά και συγνώμη