Σελίδες

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Τελευταίο αντίο στην Έλλη Παππά

kideia_ellipappaΔίπλα στο σύντροφο της ζωής της Νίκο Μπελογιάννη, στο Γ'  Νεκροταφείο, τάφηκε το Σάββατο, στις 10:30, με πολιτική κηδεία, η δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνίστρια της Αριστεράς, Έλλη Παππά, που "έφυγε" από κοντά μας το πρωί της Δευτέρας, σε ηλικία 89 χρονών.




Το τελευταίο αντίο στη γυναίκα που αποτέλεσε σύμβολο πάλης και αντίστασης, αξιοπρέπειας και συνέπειας, που πέρασε τη ζωή της στην αντίσταση, τις φυλακές, την εξορία και τους αγώνες είπαν όσοι τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία στο τρίτο νεκροταφείο.
Στην κηδεία παρευρέθηκε πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Φώτης Κουβέλης, πολλοί δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, αλλά και παλιοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Την προσωπικότητα αλλά και την αγωνιστικότητα της Έλλη Πάππα εξήρε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.
πατηστε στον τιτλο για το αρθρο

"Είμαστε όλοι εδώ με ένα χαμόγελο και ένα δάκρυ. Γιατί η ζωή σου είναι η ιστορία της Αριστεράς. Η Έλλη Παππά είναι η γυναίκα που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της κι όμως ήταν η πιο καλλιεργημένη. Είναι η γυναίκα που εργάστηκε και πέτυχε την χειραφέτησή της. Είναι η δημοσιογράφος που λάτρεψε την ελληνική γλώσσα.  Είναι η αγωνίστρια που οργανώθηκε σε καιρούς δύσκολους χωρίς να φοβηθεί κατοχικά στρατεύματα και στρατοδικεία. Είναι η σύντροφος που φώναξε «Θέλω να έχω την ίδια τύχη με τον Μπελογιάννη». Είναι η μάνα που γέννησε στην φυλακή και από εκεί έγραφε παραμύθια για τον γιο της. Είναι η συγγραφέας και η ιστορικός που άφησε την δική της σφραγίδα. Είναι η φυλακισμένη και εξόριστη για χρόνια, που κράτησε όρθιο το ανάστημα της και το φρόνημα των συγκρατούμενων της. Είναι το κομματικό μέλος που δεν δίστασε να πάει κόντρα στον κομματικό μηχανισμό. Είναι το ανήσυχο πνεύμα που ήθελε την κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις. Έλλη είμαστε όλοι και όλες εδώ", τόνισε.
πηγη ΕΡΤ 
Στο ΒΙΝΤΕΟ  η Έλλη Παππά, συγγραφέας και μαρτυρική σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη, αφηγείται σε μια παρέα παιδιών την ιστορία του Ελληνοιταλικού πολέμου.
Απαντά στις ερωτήσεις και αγκαλιάζει τις αγωνίες της νέας γενιάς.

Το αφιέρωμα δημιούργησε η δημοσιογράφος Έμμα Παπαεμμανουήλ . Προβλήθηκε στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ το 2002, κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Επτά χρόνια μετά, στις 27 Οκτωβρίου 2009, η Έλλη Παππά έγραψε την τελευταία σελίδα στην δική της ιστορία.
Έφυγε από την ζωή...για να πάει εκεί που ίσως συναντήσει ξανά τον μεγάλο της έρωτα Νίκο Μπελογιάννη.

Το αφιέρωμα αυτό, αποτελεί ένα μικρό φόρο τιμής στην μεγάλη αγωνίστρια, αλλά κυρίως αφήνει την σφραγίδα του λόγου της μέσα στον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: