Σελίδες

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Άνοιξε τα χαρτιά του



Άνοιξε τα χαρτιά του
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του την οικονομία και τη δημόσια διοίκηση.

"Τα δημόσια οικονομικά είναι σε πρωτοφανή κατάσταση. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο. Οι πολιτικές των τελευταίων ετών της ΝΔ έχουν δυστυχώς κάνει και πάλι επίκαιρη τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου 'ή θα αφανίσουμε το χρέος, ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα' " είπε από τις πρώτες γραμμές των προγραμματικών του δηλώσεων ο πρωθυπουργός.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "εθνική ανάγκη" την αντιμετώπιση του προβλήματος, με δραστικό, αλλά και δίκαιο -όπως είπε- τρόπο. "Πρέπει -τόνισε- να αποκλιμακωθεί το έλλειμμα για να αρχίσει να περιορίζεται  το δημόσιο χρέος".

Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, δήλωσε αποφασισμένος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, ανακοινώνοντας τη χορήγηση του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης. Η πρώτη δόση, μάλιστα, είπε ότι θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, "για να παρουν ανάσα τα ασθενέστερα στρώματα που πλήττονται από την κρίση και να λειτουργήσει ξανά η αγορά".

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ακόμη:

  • Αύξηση 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ, αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου
  • Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις το 2010
  • Πάγωμα τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο
  • Κατάθεση μέσα σε 100 μέρες του νομοσχεδίου για τους δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • 3.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας, κάθε χρόνο
  • Αύξση κατά 1 δισ. ευρώ των κονδυλίων για την παιδεία, με στόχο να φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας
  • Καταπολέμηση γραφειοκρατίας στην έκδοση συντάξεων, με στόχο μέσα στο 2010 η σύνταξη να βγαίνει σε 3 μήνες.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε και πακέτο θεσμικών πρωτοβουλιών για την εξυγίανση και την καλύτερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Σε αυτό περιλαμβάνονται:

  • Αλλαγή του εκλογικού νόμου με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και με στόχο τη μείωση των εξόδων των βουλευτών και το "χτύπημα" του πολιτικού μαύρου χρήματος.
  • Νέο πόθεν έσχες γι ατους βουλευτές που θα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο. "Ό,τι δεν δηλώνεται, θα κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου" είπε ο κ. Παπανδρέου.
  • Αλλαγή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ώστε -όπως είπε- να μην μπορεί κανένα μέλος της κυβέρνησης να διαφεύγει του ελέγχου
  • Αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, όπου θα έχει μεν λόγο το υπουργικό συμβούλιο, αλλά θα έχει πλέον ουσιαστική αρμοδιότητα και η Βουλή
  • Διαφάνεια στις υπογραφές και τις αποφάσεις των υπουργών, που θα δημοσιοποιούνται στο εξής στο σύνολό τους στο Διαδίκτυο.

Δεσμεύτηκε ακόμη για την πλήρη αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού, αρχής γενομένης από την κατάργηση των κομματικών ρουσφετιών και τις αποσπάσεις αστυνομικών για τη φύλαξη επίσημων προσώπων. Είπε, μάλιστα, ότι δίνει ο ίδιος το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μαξίμου κατά 50%.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δέσμευση της κυβέρνησής του είναι και η επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. "Αυτή είναι η δική μας πρόταση, εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί" είπε.

5 σχόλια:

marianaonice είπε...

# Νέο πόθεν έσχες για τους βουλευτές που θα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο. "Ό,τι δεν δηλώνεται, θα κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου" είπε ο κ. Παπανδρέου.
# Αλλαγή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην μπορεί κανένα μέλος της κυβέρνησης να διαφεύγει του ελέγχου
# Αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, όπου θα έχει μεν λόγο το υπουργικό συμβούλιο, αλλά θα έχει πλέον ουσιαστική αρμοδιότητα και η Βουλή
# Διαφάνεια στις υπογραφές και τις αποφάσεις των υπουργών, που θα δημοσιοποιούνται στο εξής στο σύνολό τους στο Διαδίκτυο.


Δεν ξέρω, αλλά σαν επανάσταση μου ακούγεται αυτό!
Φαντάζει τόσο όμορφο που φοβάμαι ότι δεν θα βγει αληθινό...
Όπως όλα τα όμορφα όνειρα σβήνουν το ξημέρωμα και μόνο οι εφιάλτες συνήθως επαληθεύονται...

Μα ας αισιοδοξούμε...
:)))

kariatida62 είπε...

Kατ'αρχάς,marianaonice, θέλω να εκφράσω την χαρά μου που μπήκα και γνώρισα τον έναστρο ουρανό σου!
Το δικαίωμα στο όνειρο μας το πρωτόμαθε ο πατέρας του!
Εγώ εύχομαι ο Γιώργος να με ξανακάνει ικανή να αισιοδοξώ για να παίρνω δύναμη και να προχωρώ! Έχω την αίσθηση ότι ολόκληρη η Ελλάδα έχει την ίδια ανάγκη με την δική μου!

marianaonice είπε...

@kariatida62
Καλώς ήλθες!!
Μόλις πριν λίγο πέρασα κι εγώ και απόλαυσα το υπέροχο ταγκό σου...
:))
Ο έναστρος ουρανός ανήκει στο ιστολόγιο του @Ανεμου, που είχα την τιμή να με κάνει συνδιαχειρίστριά του...
Οι απόψεις μας ταυτίζονται και χαίρομαι κι εγώ που @συναπαντηθήκαμε!
Καλό σου βραδάκι!
:)))

Aνεμος είπε...

καλησπερα @kariatida62
μαριαννα εχεις δίκιο λιγο σαν παραμύθι φαινετε όλο αυτό είδομεν

Aνεμος είπε...

Όπως όλα τα όμορφα όνειρα σβήνουν το ξημέρωμα και μόνο οι εφιάλτες συνήθως επαληθεύονται...ΠΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΗΤΑΙ ΠΟΣΟ ΣΕ ΖΗΛΕΥΟΥΝ