Σελίδες

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

μονος ο Ομπάμα σε Ρωσία!: βάζει στο παιχνίδι και την Κίνα


 Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά του Κερτς που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία
- Στο Κίεβο σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, πρόσφερε ήδη βοήθεια 1 δισ. δολάρια
- Δεν υπάρχει ανάγκη για τη χρήση στρατιωτικής βίας στην Κριμαία δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν
- Η εισβολή είναι η τελευταία μας επιλογή, αλλά μπορούμε να μπούμε όποτε θέλουμε
- Στήριξη στον Πούτιν από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ
- Πιθανότατα αύριο Σύνοδος των ευρωπαίων ΥΠΕΞ με Λαβρόφ και Κέρι στο Παρίσι
- Άδειασε Γιανουκόβιτς ο πρόεδρος της Ρωσίας: "Μου ζήτησε στρατιωτική βοήθεια"



Τα παιχνίδια στρατηγικής για την Κριμαία δίνουν και παίρνουν, με τον Ομπάμα να έχει μείνει... μόνος και ανυποχώρητος κόντρα στο Πούτιν, μιας και οι ευρωπαίοι ηγέτες με πρώτους από όλους τη Μέρκελ και τον Κάμερον να φοβούνται το κόστος από τις πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας .

Ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί σκληρή στάση κόντρα στον Ρώσο ομόλογό του, σχολιάζοντας μάλιστα με καυστικό τρόπο τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε και όσα είπε για τη “μη χρήση στρατιωτικής βίας στην Κριμαία”.

"Δεν ξεγελούν κανέναν" όσα υποστήριξε ο Πούτιν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάρακ Ομπάμα και προειδοποίησε ότι η Μόσχα, με την επέμβασή της στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.
Ο Ομπάμα είπε ότι έχει λάβει γνώση των "πληροφοριών" σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, εξετάζει διάφορες επιλογές που έχει για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους "οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".

"Ξέρω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προφανώς (. . .) μια διαφορετική ερμηνεία, όμως κατά την άποψή μου (οι ισχυρισμοί του) δεν πείθουν κανέναν", υπογράμμισε.

"Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Εμείς καταδικάσαμε την επέμβασή στην Κριμαία. Και κάνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση και για την ανάπτυξη, αμέσως, διεθνών παρατηρητών", πρόσθεσε ο Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που δέχεται επικρίσεις από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε ότι "είναι σημαντικό το Κογκρέσο να είναι αλληλέγγυο" με την εκτελεστική εξουσία.

"Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει το Κογκρέσο για να μας βοηθήσει, να βοηθήσει να χρηματοδοτηθεί η οικονομική βοήθεια που μπορεί να σταθεροποιήσει την ουκρανική οικονομία, να βοηθήσει ώστε να διεξαχθούν σύντομα ελεύθερες εκλογές και έτσι να μειωθούν οι εντάσεις", σημείωσε.

"Υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει όσα συνέβησαν. Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ότι ακόμη και αν η Ρωσία έχει νόμιμα συμφέροντα σε μια γειτονική χώρα, αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να προσφεύγει στη βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα", προειδοποίησε.

Ο Ομπάμα αποκάλυψε επίσης ότι σήμερα το πρωί συγκάλεσε και πάλι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο προωθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο κόντρα στον Ομπάμα, με τη γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι η μόνη που γνωρίζει τόσο καλά τον Πούτιν και σε βάθος χρόνου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τόνισε ότι τα νεύρα είναι έτοιμα να σπάσουν στην Ουκρανία και αρκεί ένα λάθος για να γίνει η... έκρηξη.

Στο μεταξύ, ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά του Κερτς που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων. Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν την ουκρανική πλευρά των Στενών και ότι έχουν δει ρωσικά τεθωρακισμένα στη ρωσική πλευρά.

«Δύο ρωσικά πλοία έχουν κλείσει τα Στενά του Κερτς, από τον βορρά και τον νότο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάβελ Σισούριν, ο αναπληρωτής διοικητής των συνοριοφυλάκων. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.


Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών

Στο μεταξύ, την πραγματοποίηση ενός συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών ανακοίνωσε για την Τετάρτη το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ευρωατλαντικής συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συγκάλεσε επίσης για αύριο την επιτροπή NATO-Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών. Ο Ράσμουσεν ανέφερε εξάλλου ότι η ευρωατλαντική συμμαχία βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διεξάγει συζητήσεις με την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση.

«Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να εντατικοποιήσει την εν εξελίξει και αυστηρή αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτής της κρίσης για την ασφάλεια της συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο για μια ειρηνική λύση», ανέφερε ο Ράσμουσεν.
http://enomenoiblogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: